

POLITYKA PRYWATNOŚCI I STOSOWANIA COOKIES
POSTANOWIENIA OGÓLNE
CEL I ZAKRES ZBIERANIA DANYCH ORAZ PODSTAWA PRAWNA TYCH DZIAŁAŃ
ODBIORCY DANYCH
PRZECHOWYWANIE I USUWANIE DANYCH
PRAWO DO COFNIĘCIA ZGODY, PRAWO KONTROLI, DOSTĘPU DO TREŚCI SWOICH DANYCH ORAZ ICH POPRAWIANIA, PRAWO DO PRZENIESIENIA DANYCH, PRAWO DO WNIESIENIA SPRZECIWU WOBEC DALSZEGO PRZETWARZANIA ORAZ PRAWO DO WNIESIENIA SKARGI DO ORGANU NADZORCZEGO
PLIKI „COOKIES”
Zapraszamy Państwa do naszych sklepów firmowych
w siedzibie firmy
Markajmy 6
od poniedziałku do piątku 07:00 – 16:00
a także w
Gdańska Hala Targowa
Plac Dominikański 1
stoisko numer 43
od wtorku do soboty
Gdański Bazar Natury
Słowackiego 19A (obok Starego Maneżu)
w czwartki i soboty
oraz do punktów sprzedaży w :
DYWITY
Targowisko Wiejskie ,,Mój Rynek’’
czynne jest w każdą w sobotę
TOMASZKOWO
Sklep Spożywczo - Przemysłowy Krystyna Zaremba
ul. Wulpińska 22
TRÓJMIASTO
Sopot
„Wiejskie Specjały”
ul. Grunwaldzka 79
Gdynia Orłowo
„Wiejskie Specjały”
Hala Targowa Pl. Górnośląski
Gdynia
'JEDYNKA' GRAŻYNA BOROWSKA
ul. Nowowiczlińska 32 paw 16
Firma Handlowo Usługowa "MISIEK"
Gdańsk
ELBLĄG
Kiermasz Naturalna Żywność
ul. 1 Maja 14
Zdrowa Żywność Zieleniak
ul. Immanuela Kanta 1
MRĄGOWO
LIDZBARK WARMIŃSKI
Sklep GAMA
ul. Kardynała Stefana Wyszyńskiego
Sklep GAMA
ul. Polna
Sklep GAMA
Księcia Józefa Poniatowskiego 16
Twaróg tradycyjny – twaróg półtłusty
Wytwarzany jest z mleka krowiego dostarczanego bezpośrednio do udoju, następnie krótkotrwale pasteryzowanego w temperaturze 65 stopni. Produkcja twarogu w Roguskiej Strudze trwa trzy dni. Nasz twaróg ocieka w sposób naturalny i nie jest prasowany, dzięki czemu zachowuje odpowiedni poziom wilgotności i gładką konsystencję. Doskonale nadaje się zarówno do bezpośredniego spożycia oraz jako element bardziej złożonych dań jak pierogi czy serniki. Dzięki naturalnemu procesowi ociekania nasz twaróg zachowuje pełnię smaku i aromatu.
Ser Warmiaczek
Warmiaczek to ser dojrzewający co najmniej 3 tygodnie. Jego receptura oparta jest o technologię produkcji serów holenderskich i wzbogacona naszymi autorskimi modyfikacjami, dlatego Warmiaczek to ser jedyny w swoim rodzaju. Jego smak jest łagodny, maślany, lekko śmietankowy. Z zewnątrz chroni go powłoka serowarska, która zapobiega przedostawaniu się do środka pleśni. Dzięki temu ser ten jest jest idealny do transportu i wysyłki.
Śmietana Tradycyjna
Powstaje w procesie ukwaszania śmietanki odwirowanej z mleka dostarczanego do naszej mleczarni bezpośrednio po udoju. Charakteryzuje się ona delikatnym aromatem oraz gęstą, gładką konsystencją. Jedną z dodatkowych zalet naszej śmietany jest to, że używana do gotowania potraw gorących nie warzy się, a gładko miesza się z pozostałymi składnikami.
Śmietanka Tradycyjna
Powstaje w procesie odwirowania mleka, które trafia do naszej mleczarni bezpośrednio do udoju. Niezastąpiona do ubijania, sosów czy kawy.
Masło Tradycyjne
Wytwarzamy w sposób tradycyjny, czyli z kwaśnej śmietany. Ze świeżego mleka odwirowujemy śmietankę, którą pasteryzujemy i ukwaszamy przez kilkanaście godzin i następnie zmaślamy w masielnicy. Tym sposobem po około dwóch dniach uzyskujemy nasze tradycyjne, aromatyczne masło.
Masło Osełka
Wytwarzamy w sposób tradycyjny, czyli z kwaśnej śmietany. Ze świeżego mleka odwirowujemy śmietankę, którą pasteryzujemy i ukwaszamy przez kilkanaście godzin i następnie zmaślamy w masielnicy. Tym sposobem po około dwóch dniach uzyskujemy nasze tradycyjne, aromatyczne masło.
Masło Klarowane
Masło Klarowane Ghee znane jest z szeregu zastosowań .W kuchni doskonale nadaje się do smażenia, ponieważ się nie przypala. Ponadto, stanowi idealną bazę dla zup i sosów. Kolejną zaletą masła Ghee jest fakt, że wzmaga przyswajanie witamin (których część rozpuszczalna jest właśnie w tłuszczach), a dodatkowo nie podnosi ono poziomu cholesterolu. Produkt ten ma również zastosowanie w kosmetyce, ponieważ używany może być do pielęgnacji twarzy i włosów. Nasze masło powstaje w sposób tradycyjny, czyli z ukwaszonej śmietanki.
Nie zawiera laktozy, dlatego jest idealnym produktem dla osób na laktozę uczulonych.
Maślanka Tradycyjna
Powstaje w procesie produkcji masła, a dokładniej w procesie zmaślania kwaśnej śmietany. Z mieszanej i wytrząsanej w masielnicy śmietany oprócz tłuszczu oddziela się właśnie maślanka. Ma ona lekką konsystencję i składa się w 90% w wody, zaś zawartość tłuszczu nie przekracza w niej 1%, dzięki czemu jest produktem lekkostrawnym. Dodatkowo, maślanka bogata jest w wapń (jedna szklanka pokrywa dzienne zapotrzebowanie na wapń w 20%), dobroczynne bakterie zasilające mikroflorę jelitową oraz lecytynę, która oprócz dobroczynnego wpływu na pamięć i koncentrację wspomaga również pracę wątroby. Podobnie jak kefir, maślanka pozostawia na długo uczucie sytości, dzięki czemu polecana jest osobom na diecie i odchudzającym się.
Kefir Tradycyjny
Nasz kefir powstaje z częściowo odtłuszczonego mleka dostarczonego do naszej mleczarni bezpośrednio po udoju. Charakteryzuje go delikatny i orzeźwiający smak. Doskonale gasi pragnienie w upalne dni. Kefir reguluje procesy przemiany materii, przyczynia się do usprawnienia procesów przyswajania białka i wapnia, powoduje obniżenie ciśnienia tętniczego i poziomu cholesterolu we krwi, wspomaga transportowanie i absorbowanie cukrów złożonych i prostych np. laktozy u osób o złej wchłanialności tego cukru oraz dostarcza organizmowi witamin, głównie z grupy B. Kefir jest wartościowym uzupełnieniem codziennej diety szczególnie zalecany przy kuracjach antybiotykowych. Polecamy jako samodzielny produkt, dodatek do obiadów, baza do wszelkiego rodzaju chłodników, koktajli czy wypieków. Wykorzystywany również przy zabiegach pielęgnacyjnych skóry.
Jogurt Naturalny
Produkujemy z mleka odtłuszczonego, dostarczanego do naszej mleczarni bezpośrednio po udoju. W jego składzie jest tylko mleko i kultury bakterii, bez żadnych zbędnych dodatków i stabilizatorów. Bakterie jogurtowe znane są z tego, że mają nieoceniony dobroczynny wpływ na florę jelitową, dzięki czemu spożycie jogurtu pozytywnie wpływa na odporność, która ma swoje źródło właśnie w jelitach. Między innymi dlatego spożywanie jogurtu jest zalecane przy kuracji antybiotykowej oraz po jej zakończeniu w celu odbudowania właściwej flory jelitowej. Jogurt to również doskonałe źródło wapnia. Na koniec dodajmy, że jogurt jest produktem niskokalorycznym o zawartości tłuszczu około 2,5%, przez co stanowi zdrowy, pożywny a przede wszystkim sycący element zrównoważonej diety.
Serwatka
Nasza serwatka powstaje przy produkcji twarogu. Jest to serwatka tak zwana kwaśna. Ma ona postać lekko mętnego płynu o bardzo niskiej zawartości tłuszczu, bo zaledwie od 0,6 do 0,8%. Serwatka ma szereg zastosowań, nie tylko spożywczych, a dzięki swojemu składowi również kosmetycznych. Jest produktem bogatym w sole mineralne, białka mleka (poza kazeiną) oraz przede wszystkim wapń, który przy produkcji twarogu pozostaje niemal w całości w serwatce. Serwatka ze względu na swój neutralny smak może stanowić zarówno zdrową bazę do zup (zamiast wody), jak i shake’ów czy smoothies. Wykorzystuje się ją również przy wypieku chleba. Można ją również pić samą jako środek pozytywnie wpływający na perystaltykę jelit. W kosmetyce ma zastosowanie między innymi jako maseczka łagodząca do twarzy.
Dla zwiększenia bezpieczeństwa w transporcie produkt wysyłamy w butelkach plastikowych.
Andre Classic
Najmłodszy z serów z Andre Farm.
Dojrzewa około dwóch do trzech miesięcy. Charakteryzuje się delikatnym smakiem i aromatem, a dzięki swojemu łagodnemu charakterowi uwielbiają go zarówno dzieci jak i dorośli.
Andre Excellent – ser specjalny, dojrzewający 18 miesięcy. ]
Dobry towarzysz dla osób szukających niespodzianek i wyrazistych smaków.
Charakteryzuje go śmietankowy smak z lekko alkoholową nutą, a jego charakterystyczną cechą są również wyraźnie wyczuwalne kryształki aminokwasów.
Swój wyjątkowy smak zawdzięcza długiemu okresowi dojrzewania i wyjątkowej pielęgnacji.
Laureat wielu nagród, w tym nagrody „Super Gold” na World Cheese Awards 2018, gdzie został wybrany jednym z 78 najlepszych serów świata.
Andre Grand
To dojrzewający 3 miesiące ser z delikatną nutą parmezanu w smaku.
Charakteryzuje go łagodny, lekko słodkawy smak z wyczuwalnym posmakiem śmietankowym i orzechowym.
Andre Musc – nowość od Andre Farm.
Dojrzewający trzy miesiące ser o lekko orzechowym smaku z delikatną, ale bardzo ciekawą nutą gałki muszkatołowej.
Idealny do rozkoszowania się nim przy kieliszku wina lub jako element deski serowej.
W roku 2019 otrzymał brązowy medal w prestiżowym konkursie World Cheese Awards.
Andre Prima Old – starszy brat Andre Prima
Żywy dowód na to, że w Estonii można zrobić ser typu parmezan.
Dwanaście miesięcy dojrzewania powoduje, że ser ten jest bardziej wyrazisty w smaku, a jego struktura przypomina strukturę parmezanu.
Lekko kwaskowy, z długim kremowym posmakiem. Zdobywca srebrnego medalu na World Cheese Awards 2016 Andre Grand Old – starszy brat Andre Grand.
Dwunastomiesięczny okres dojrzewania nadaje mu parmezanowy charakter.
Charakteryzuje go lekka kwaskowość z nutą śmietankową i długim kremowym posmakiem.
Andre Grand Old – starszy brat Andre Grand.
Dwunastomiesięczny okres dojrzewania nadaje mu parmezanowy charakter. Charakteryzuje go lekka kwaskowość z nutą śmietankową i długim kremowym posmakiem.
Andre Grand
To dojrzewający 3 miesiące ser z delikatną nutą parmezanu w smaku.
Charakteryzuje go łagodny, lekko słodkawy smak z wyczuwalnym posmakiem śmietankowym i orzechowym.
Młoda, delikatna klasyczna gouda farmerska w pięknej parafinowej oprawie. W smaku przypomina Goudę Classic. Świetnie nadaje się zarówno na kanapki, do tostów, zapiekanek i koreczków lub jako uzupełnienie deski serowej. Dzięki ciekawemu opakowaniu idealna na prezent dla wielbicieli klasycznych smaków! Jako ser dojrzewający NIE ZAWIERA LAKTOZY. Waga pojedynczego krążka wynosi 1 kg.
100 g czekolady serowej zawiera: wartość energetyczna 490 Kcal/1966 KJ, białko 10g, węglowodany 40g, tłuszcz 33g, sól 0,25g
Składniki: gorzka czekolada 85% (masa kakaowa, cukier, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu. Emulgator – lecytyna sojowa, naturalny aromat i przyprawa waniliowa), ser Andre Grand Old 15% (pełne mleko krowie, podpuszczka, kultury bakterii, sól). Zawartość kakao w czekoladzie min. 70%
Producent: FIE Katrin Seppa-Silmere, Farma Silmere, Kalme kula, Ela vald, Estonia
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu
Firma rodzinna „Agrovis” Sp. J
Powstała w 1992 roku celem zaopatrywania branży mleczarskiej w dodatki technologiczne niezbędne w przetwórstwie mleka (kultury bakterii, podpuszczki, powłoki serowarskie). Obecnie korzystając z naszego przygotowania zawodowego oraz z wieloletniego doświadczenia prowadzimy szkolenia technologiczne z zakresu przetwórstwa mleka na sery, twarogi , jogurty i inne wyroby mleczarskie. Oferujemy również kompleksową pomoc przy wyposażaniu i uruchamianiu mleczarni farmerskich i rzemieślniczych.
Firma Agrovis jest jednym z inicjatorów i organizatorów Ogólnopolskiego Festiwalu Serów Farmerskich i Tradycyjnych „Czas na ser”, który odbywa się w Lidzbarku Warmińskim cyklicznie co roku w czerwcu od 2011 roku na dziedzińcu Hotelu Krasicki. W ramach tego festiwalu odpowiadamy za nadzór merytoryczny.
Jako jedyna polska firma jesteśmy członkiem Farmhouse and Artisan Cheese &Dairy Producers European network ( FACEnetwork - Europejska Sieć Farmerskich i Rzemieślniczych Producentów Serów i Produktów Mleczarskich).
Od września 2017 firma Agrovis jest partnerem międzynarodowego projektu Teacheesy. Projekt ma za zadanie opracowanie cyklu szkoleniowego dotyczącego wdrażania Europejskiego Poradnika Dobrych Praktyk Higienicznych w przetwórstwie mleka.
Wyroby
Pod marką „Roguska Struga” produkowane są tradycyjne wyroby mleczarskie takie jak twaróg tradycyjny, sery dojrzewające, serki kwasowo-podpuszczkowe, śmietanka, śmietana, masło, jogurt ze świeżego, dostarczonego do naszej mleczarni bezpośrednio po udoju mleka.
Produkcja
Produkcja tych wyrobów oparta jest na tradycyjnych mleczarskich technologiach, które były stosowane w małych warmińskich mleczarniach, przy dużym nakładzie pracy ręcznej, co jest niezbędne przy produkcji wyrobów tradycyjnych i gwarantuje osiągnięcie niepowtarzalnego smaku i aromatu.
Mleczarnia
Znajduje się w miejscowości Redy nieopodal Lidzbarka Warmińskiego („Serce Warmii”).
Do produkcji przeznaczamy mleko od lokalnych hodowców z niewielkich stad krów żywionych tradycyjnie.
Za jakość surowca odpowiada lek. weterynarii natomiast za jakość produktu dr inż. technolog żywności.
Szkolenia
W mleczarni „Roguska Struga” będą przeprowadzane również szkolenia, praktyki i staże mleczarskie.
Obecnie korzystając z naszego przygotowania zawodowego oraz z wieloletniego doświadczenia prowadzimy szkolenia technologiczne z zakresu przetwórstwa mleka na sery, twarogi , jogurty i inne wyroby mleczarskie.
ul Markajmy 6
11 - 100 Lidzbark Warmiński
tel.(89) 767 43 93
kom. 883 638 067
email: agrovis@agrovis.eu
Kontakt
MLECZARNIA
ROGUSKA STRUGA
Redy Osada 15
11 - 100 Lidzbark Warmiński
tel.(89) 767 43 93
kom. 883 638 067
email: roguska@agrovis.eu
ul Markajmy 6
11 - 100 Lidzbark Warmiński
tel.(89) 767 43 93
kom. 883 638 067
email: agrovis@agrovis.eu
Kontakt
MLECZARNIA
ROGUSKA STRUGA
Redy Osada 15
11 - 100 Lidzbark Warmiński
tel.(89) 767 43 93
kom. 883 638 067
email: roguska@agrovis.eu